Re Tour

RE TOUR

När jag öppnar dörren till min ateljé kan jag för att använda ett ord från science-fiction-film ”teleportera” mig själv i tid och rum. Via mina uråldriga enkla verktyg kan jag skapa bilder som tar mig till välkända eller helt nya platser i nuet eller till en annan tid. Varje målning blir en mental och visuell resa.Ett imaginärt rum att vandra in i. 

I verkliga livet reser vi idag mer än vad människor någonsin tidigare haft möjlighet att göra.På några timmar tar vi oss till platser, dit det för bara hundra år sedan tog veckor, kanske månader att komma. Förr i tiden mest ett nöje och ett äventyr för rika unga människor från Europas alla hörn. Nu en demokratisk möjlighet för dom allra flesta i vår del av världen. Till och med en del flyktingar tar flyget till säkrare länder för att söka skydd och möjligheter till ett bättre liv. Klimatkrisen gör däremot att vi alla bör minska vårt resande med flyg.

Sveriges kung Gustav III gav sig ut på en så kallad ”Grand Tour” till Italien i september 1783, för att på plats se Antikens lämningar i bl.a. Rom. En årslång resa med häst och vagn genom Europa, med ett oändligt antal stopp och hållplatser på vägen. Det var ett stort sällskap med bland andra skulptören Sergel som konstnärlig guide. Under ledning av Sergel besöktes den nyligen påbörjade utgrävningen av Pompeji i februari 1784. Där köpte kungen en souvenir i form av en modell av Isis-templet utförd i kork. En fantastisk skapelse av Giovanni Altieri, nu i Nationalmuseums samlingar. 230 år senare står jag själv framför detta tempel i Pompeji och försöker frammana bilden av Gustav och Sergel. 

Ett sätt att resa är att gå på museer. På plats i London är ett besök på Tate Britain och den samling målningar av Turner som finns där, för mig ett givet mål. Hans målade reseskildringar från Italienska landskap förflyttar också mig till hans utvalda platser. Turner själv gjorde ett slags tidsresor genom att inspireras av och kopiera 1600-tals-målaren Claude Lorrain. Det ligger 200 år mellan Lorrain och Turner, och 200 år mellan Turner och mina parafraser på just Turner.
Konstnärer har i alla tider rest till nya landskap och främmande städer. Ofta en slags fattigmansresor med väldigt skral kassa. 
För oss kan det räcka med att ta en promenad till närmsta skogsbacke för att göra en upptäcktsresa i naturen, med alla dess små underverk på nära håll. Ljusspel och detaljer öppnar nya intressanta perspektiv. En upptäcktsresa kan ju också göras i det lilla formatet.

Traditionen med ”Grand Tour” som bildningsresor hade sin storhetstid mellan omkring 1660 fram till tågens införande 1840. Rom var det viktigaste av resmålen genom dessa århundraden. Inte minst berodde detta på att den katolska kyrkan under lång tid lockat till sig pilgrimer till jubileumsår, då troende gjorde botgörings-vandringar till de viktigaste kyrkorna i staden. Mer profana Europa-resor var vanliga hos rika familjer ända in på 1900-talet. Syftet var att bli världsvan och att lära sig ett och annat om den europeiska kulturen.

Min utställning är ett slags målat bildcollage som kretsar kring begrepp om att förflytta sig i tid och rum. Både engelsmannen Joseph Mallord WilliamTurner och den svenske 1800-tals-målaren Marcus Larson finns med på min resa.

Tommy Hilding